Format A5, 88 stranica, tvrdi uvez, za naručiti roman pošaljite email 'Tizi uplata' na

hoyka@hoyka.com

Cijena s osobnim preuzimanjem u Zagrebu je 89kn, a s dostavom na adresu u Hrvatskoj je 119kn.

O ROMANU

Pustolovine Tizi Enili su roman u nastavcima za čitatelje od 7-18 godina, ali pisan na način da bude zanimljiv svima, posebice njihovim obiteljima i edukatorima. Koncept je takav da čitatelj putem napete i zabavne akcijske fabule pune preokreta, spontano dolazi do znanja, metoda učenja i poticaja na razvoj svojih sposobnosti.

Roman 'Eksperiment' prvi je dio planirane serije.

Glavna junakinja je radoznala desetogodišnja djevojčica Tizi Enili koja s roditeljima vrhunskim znanstvenicima živi u gradu Gea na istoimenom otoku. Tamo pohađa školu u sklopu znanstvenog instituta kojem je 'misija' omogućiti čovječanstvu napredak i kvalitetniji život. U toj se školi naprednim edukativnim metodama nastoji otkrivati i razvijati individualne sposobnosti svakog učenika. Tim sistemom nastoji se doskočiti problemima zbog kojih mnogi vrhunski talenti prolaze 'ispod radara' ili zbog neprilagođene edukacije ne razvijaju svoje pune potencijale. 

Jedna od temeljnih ideja djela je da svi imamo sposobnosti učiniti svijet boljim, samo ih trebamo otkriti i razviti. Kroz radnju se čitatelje upoznaje sa sistemima koje i sami mogu primjeniti za svoj napredak, čime se sugerira da uz poboljšane edukativne metode svatko može realizirati maksimum svojih potencijala (talenata) i doprinijeti misiji. Tako se čitatelji kroz djelo upoznaju s mnemo tehnikama (u prvom dijelu je predstavljena metoda slika), pozitivnim razmišljanjem (shvaćen propali eksperiment je korak ka uspjehu, učenje i stvaranje su najzabavnije igre), lateralnim razmišljanjem, kritičkim pitanjima, sistemom mentalnih mapa...

U tom miljeu, Tizi nailazi na zagonetku i obuzeta njome odlazi u avanturu života koja vodi do zapanjujućeg otkrića.

Roman često eksplicitno upozorava čitatelje na aktualne probleme i nudi prijedloge mogućih rješenja: potrebu uključivanja svih u ostvarenje napretka, potrebu unaprijeđenja obrazovnog sustava, potrebu zauzimanja stava prema usponu umjetne inteligencije, potrebu osvještenja ekološki odgovornog poslovanja...

Djelo je pisano na način da čitatelje potakne na pronalaženje vlastitih potencijala kojima bi mogli doprinijeti 'misiji'. Stoga se likovi ponekad obraćaju direktno čitatelju koji time i sam postaje dio djela.

Kako bi čitatelji postali svjesni da i oni mogu utjecati na put čovječanstva, fokus serijala je prikazati zapanjujući put koji je čovječanstvo prošlo, veličinu dostignuća koja danas imamo i potencijale za budućnost. Jer - svatko ima neku od sposobnosti kojom taj put može učiniti kvalitenijim.

ČITATELJI O TIZI

Ivančica Šebalj, profesorica hrvatskoga jezika
Kao profesorica hrvatskoga jezika i majka dvojice „skoro tinejdžera“ (jedan je nadomak, a drugi je tek izašao iz te dobi), prepoznala sam u Eksperimentu mnoge mamce i prednosti koje će, sigurna sam, zadržati pažnju mlađih čitatelja duže nego mnoge druge knjige namijenjene njihovoj dobi. Naime, Eksperiment je pisan s odmjerenim dozama engleskih izraza (uglavnom imenima), priličnom količinom IT-a i dijalogom koji se dovoljno brzo izmjenjuje da ne uspiju poželjeti da prekinu čitanje. Taman kada pomisle da su predugo na jednome slijedu događaja, desi se neki novi i… Evo ga! Opet smo u igri (čitaj čitanju). Ovakvim pristupom autor navodi čitatelje da istražuju i dopunjavaju redove romana prema vlastitom interesu i volji (netko će pretraživati više o androidima, a netko o dronovima). Preporučujem čitanje za cijelu obitelj i šire – sigurno će djelovati dobro na povezivanje svih generacija razgovarajući o istoj temi s raznih stajališta.

Elena Žugec, profesorica hrvatskog jezika i mama
Naša obitelj je Tizi pročitala lančano 😊 Jako mi se svidjela ideja uključivanja čitatelja na ovaj neposredni način te, zapravo 'kreiranja' okosnice oko njega. Interesantno ste se poigrali ulogom čitatelja u priči.
I sama fabula je zanimljiva i poučna, a opet pisana 'lako', jednostavnim jezikom. Predajem hrvatski jezik u osnovnoj školi pa sam knjigu dala na čitanje dvjema svojim učenicama šestog razreda. Zaista su bile oduševljene, pitale su gdje mogu nabaviti nastavak 😊 Moj sin je sedmi razred i odabrao ju je za lektiru po izboru. Ako bude dobre volje, možda ga snimim kako reklamira knjigu svom razredu (jer to je lektirni zadatak) pa ću Vam poslati.
Mali čitateljski klub iz Zaprešića s veseljem očekuje nastavak avanture svoje nove prijateljice.

Lucija Filipović, profesorica hrvatskoga jezika
Kao profesorica hrvatskoga jezika, knjigu Eksperiment čitala sam kao mogući poticaj za korištenje novih metoda u nastavnom procesu. Oduševila me ideja o slobodi i neograničenoj mašti učenika, što bi se u nastavi svakako trebalo više koristiti. Knjiga je dokaz da samo usmjeravanje, bez postavljanja granica, može dovesti do nevjerojatnih rezultata. Također, Tizi i njezine avanture navele su me na razmišljanje o tome kako igra i postavljanje izazova djeci stvara zdraviju i produktivniju atmosferu u razredu od samog svladavanja gradiva i „suhoparnog“ iznošenja informacija.

so_tanjaa
Ovo je prva knjiga koju je moja 13 godišnja kćer procitala doslovno u jednom dahu, potpuno ju je očarala i nije ju mogla pustiti iz ruku dok nije zavrsila s čitanjem.
Kaže da je knjiga zanimljiva, zabavna, smiješna, a najviše ju je nasmijalo kad ju je Tizi pitala da li i ona visi kao šišmiš. Kaze da ju je knjiga i ohrabrila da vjeruje u sebe i da možemo napraviti sve ako to jako želimo.
Posebno joj se svidjela ideja "thinking outside the box" (tak je ona rekla 😮) a koju je Tizi koristila kod izrade robota i kaže da je sad sigurna da je to dobar način rješavanja zadataka koje dobivaju iako nekim njenim profesorima i nije baš omiljen.
I zato preporučamo svima da čim prije nabave ovu odličnu knjigu. A imamo i mali zadatak za sve. Autor nam je u posveti napisao "uživajte u svom Vis-u" a mi smo se u čudu pogledali i ništa nam nije bilo jasno, ali nam je Katja sve objasnila čim je pročitala knjigu.
Zato knjigu u ruke i otkrijte sami o čemu se radi 😍😍, ja još nisam došla na red 😂

Sanja, mama iz Zagreba
Tizi su za sad pročitala moja dva sina (7. su razred), obojica u komadu prije spavanja. Prvi je rekao da je knjiga super i jako zanimljiva. Drugi je ujutro, čim sam otvorila vrata njegove sobe, iz kreveta viknuo: "Kupi odmah drugi nastavak!".

Gregor i mama Sandra
Prema riječima mog osmogodišnjeg sina koji dugo vremena nije želio pročitati ništa osim knjiga iz serijala "Gregov dnevnik", ova knjiga je jednostavno - SUPER! Omiljeni dio knjige mu je utrka robota koje su učenici sami napravili.
Iz perspektive roditelja koji je također imao zadovoljstvo sudjelovati u čitanju, knjiga je za svaku preporuku jer potiče dijete da bude kreativno, maštovito i prije svega svoje.
S nestrpljenjem očekujemo nastavak!

Aleksandar i mama
'Nemoj mi samo reći da kraj!', tim riječima je bilo završeno čitanje knjige. Moj osmogodišnji sin je strastveni ljubitelj knjiga i jako mu se svidio roman. Neki dijelovi i likovi su ga posebno oduševili, poput Tina i njegovih informacija o sastavu zraka, cool odijela koja se mogu prilagoditi, tehnologija i utrka robota i simpatični nazivi i imena ljudi i mjesta. "Sili Bibili" mu je užasno smiješno, još se smije tome 😊 Kao roditelj, pohvaljujem cjelokupnu ideju i ostvarenje knjige koja, između ostalog, potiče kreativnost, autentičnost i otvoreni um kod djece.

Tizi se veseli vašem kratkom osvrtu na roman, pa joj ga nakon čitanja budite slobodni poslati na
hoyka@hoyka.com

😊

TIZI EKSPERIMENT TOUR
Veliko hvala domaćinima i publici svih 27 gradova u kojima je Tizi do sada gostovala  🥰Using Format