Format A5, 88 stranica, tvrdi uvez, za naručiti roman pošaljite email 'Naručujem Tizi' na

hoyka@hoyka.com

Cijena s osobnim preuzimanjem u Zagrebu je 15,75 €, a s dostavom na adresu u Hrvatskoj je 19,75 €.

Naslovnice, opisi ostalih dijelova romana i osvrti čitatelja su ispod uvodnog teksta.

O ROMANU

Pustolovine Tizi Enili je edukativni roman u nastavcima za čitatelje od sedam do osamnaest godina. Pisan je na način da osim mladima bude zanimljiv svima, posebice njihovim obiteljima i edukatorima. Napeta zabavno-akcijska priča puna preokreta potiče čitatelje na razvoj njihovih sposobnosti, upoznaje ih s raznim metodama učenja i nudi im spontan način stjecanja znanja.

Roman „Eksperiment“ prvi je dio serije.

Glavna junakinja je radoznala djevojčica Tizi Enili koja s roditeljima vrhunskim znanstvenicima živi u gradu Gea na istoimenom otoku. Tamo pohađa školu u sklopu znanstvenog instituta kojem je misija omogućiti čovječanstvu napredak i kvalitetniji život. U toj se školi naprednim edukativnim metodama nastoji otkrivati i razvijati individualne sposobnosti svakog učenika. Time se teži osigurati da svaki učenik može razviti svoje pune potencijale i da talenti ne prolaze „ispod radara“. U tom miljeu, Tizi nailazi na zagonetku i obuzeta njome odlazi u avanturu života koja vodi do zapanjujućeg otkrića.

Jedna od temeljnih ideja djela je da svi imamo sposobnosti učiniti svijet boljim, samo ih trebamo otkriti i razviti. Radnja čitatelje upoznaje sa sistemima koje i sami mogu primijeniti za svoj napredak, čime im sugerira da uz poboljšane edukativne metode mogu realizirati maksimum svojih talenata. Tako čitatelji u ovom dijelu upoznaju mnemotehnike (metode slika i mentalnih mapa), pozitivno razmišljanje (shvaćen propali eksperiment je korak ka uspjehu, učenje i stvaranje su najzabavnije igre), lateralno razmišljanje, kritička pitanja...

Roman često eksplicitno upozorava čitatelje na aktualne probleme i nudi prijedloge mogućih rješenja: potrebu uključivanja svih u ostvarenje napretka, potrebu unaprijeđenja obrazovnog sustava, potrebu zauzimanja stava prema usponu umjetne inteligencije, potrebu osvještenja ekološki odgovornog poslovanja...

Kako bi čitatelji postali svjesni da i oni mogu utjecati na razvoj čovječanstva, težište serijala je prikaz zapanjujućeg puta koji je čovječanstvo prošlo, veličinu dostignuća koja danas imamo i potencijale za budućnost. Jer - svatko ima sposobnost kojom taj put može učiniti kvalitenijim. Stoga se likovi ponekad obraćaju direktno čitatelju koji time i sam postaje dio djela.

Roman je dobio preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja RH za korištenje u nastavi i niz profesora i roditelja ga koriste kao edukacijski sadržaj.

TIZI TOUR
Velika hvala domaćinima i publici svih dosadašnjih 60+ Tizi gostovanja širom Hrvatske  🥰

Format A5, 120 stranica, tvrdi uvez, za naručiti roman pošaljite email 'Naručujem Tizi' na

hoyka@hoyka.com

Cijena s osobnim preuzimanjem u Zagrebu je 15,75 €, a s dostavom na adresu u Hrvatskoj je 19,75 €.

O ROMANU 'POČETAK'

Pustolovine Tizi Enili su zabavno-edukativni roman u nastavcima za čitatelje od sedam do osamnaest godina. Osim djeci i mladima, prvi se dio romana pokazao posebice zanimljiv njihovim obiteljima, edukatorima i svima zainteresiranima za obrazovanje.

Da podsjetimo, glavni lik romana je radoznala djevojčica Tizi Enili koja s roditeljima vrhunskim znanstvenicima živi u gradu Gea na istoimenom otoku. Tamo pohađa školu u sklopu znanstvenog instituta kojem je misija omogućiti čovječanstvu napredak i kvalitetniji život. Stav instituta je da svatko ima barem jedan VIS – sposobnost kojom svijet može učiniti boljim. Shodno tome, zadatak škole je naprednim obrazovnim metodama otkriti učenikov VIS i razvijati ga.

Drugi dio romana nastavlja se na radnju prvog i čitatelje odvodi u najstarije doba Zemljine povijesti. Radnja obiluje detaljima aktualnih znanstvenih hipoteza vezanih uz periode kojima se likovi kreću. Na taj način čitatelji svih generacija dobivaju i niz pojednostavljenih, od strane znanstvenih savjetnika provjerenih informacija važnih za povijest našeg planeta. Kako bi ih čitatelji što lakše i motiviranije usvojili, utkane su u radnju i slikovite opise krajolika, te prožete momentima stvaranja i doživljavanja umjetnosti. Često su koncipirane tako da potiču na promišljanja o općim pitanjima na koja svatko treba potražiti svoj odgovor. Time su čitatelji upućeni na povezivanje prirodnih i društvenih znanosti u kojem su umjetnost, fizika, filozofija, kemija, informatika, biologija i ostala područja duboko isprepletena.

Roman teži motivirati čitatelje da pronađu ljepotu i zabavu u učenju, te osjete snagu i zadovoljstvo koje znanje donosi. Čitatelji su pretvoreni u sudionike radnje i, odgovarajući na pitanja likova iz romana, dolaze do novih znanja. Kako bi bila pamtljivija, znanja su obojena emocionalnim momentima priče. Sudjelujući u ovom nastojanju da se učenje učini privlačnijim, čitatelji su posredno pozvani da i sami osmisle načine koji bi omogućili brže, učinkovitije i motiviranije učenje.

„Početak“ je roman za sve koji žele na napet i zabavan način saznati nešto o Zemljinim počecima.
On je početak prikaza puta koji je doveo do nas, bića sposobnih pročitati i razumjeti ovaj tekst.

Roman je dobio preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja RH za korištenje u nastavi. 

Format A5, 108 stranica, tvrdi uvez, za naručiti roman pošaljite email 'Naručujem Tizi' na

hoyka@hoyka.com

Cijena s osobnim preuzimanjem u Zagrebu je 15,75 €, a s dostavom na adresu u Hrvatskoj je 19,75 €.

O ROMANU 'USPON ŽIVOTA'

Treći dio zabavno-edukativnog romana o radoznaloj djevojčici Tizi Enili čitatelje ponovno vodi u jedno od ključnih razdoblja povijesti Zemlje. Život, čiji je početak opisan u prošlom nastavku romana, sada postaje sve raznovrsnijii vidljiviji.

Zabavnim pustolovinama Tizi i njezino društvo nastavljaju čitatelje upoznavati sa znanstvenim činjenicama i poticati ih naučenje i stvaranje. Time roman pretvaraju u „instrument“ za stjecanje znanja, motivaciju i nadahnuće koji čitateljima omogućuje učinkovitije i brže funkcioniranje u stvarnom svijetu. Učenje i stvaranje postaju zabava, a radoznalost pokretač. 

Radnja se nastavlja odvijati na otoku Gea, gdje Tizi pohađa školu u sklopu znanstvenog instituta Nova era. I u ovom dijelu radnja čitateljima nudi ideje za nove načine učenja osmišljene kako bi učenje bilo zabavnije i poticajnije. Krug Tizina društva se širi, otkriva se novi dio Geine povijesti i konteksta u kojem Nova era djeluje. Mladim čitateljima to pruža uvid i u osnove ekonomskih razmišljanja pri upravljanju zajednicom.

Upoznajući se s čudesnim bićima iz doba koje junaci romana posjećuju, čitatelji nastavljaju pratiti liniju razvoja Homo sapiensa. Dok će se jedni vjerojatno pitati je li moguće da su mjesta na kojima danas živimo nastanjivala toliko neobična bića, drugi će biti začuđeni izgledom naših izravnih predaka. A da znanstvene činjenice romana budu u skladu s trenutačnim znanstvenim spoznajama, i ovoga su se puta pobrinuli Tizini znanstveni savjetnici.

Roman je dobio preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja RH za korištenje u nastavi. 

Format A5, 108 stranica, tvrdi uvez, za naručiti roman pošaljite email 'Naručujem Tizi' na

hoyka@hoyka.com

Cijena s osobnim preuzimanjem u Zagrebu je 15,75 €, a s dostavom na adresu u Hrvatskoj je 19,75 €.

O ROMANU 'OSVAJANJE KOPNA'

Četvrti dio zabavno-edukativnog romana o radoznaloj djevojčici Tizi Enili čitatelje upoznaje s idućim epohalnim događajem u razvoju života na našem planetu. Živa se bića počinju prilagođavati staništima izvan vode i time osvajati kopno.

Na pozornicama iz Zemljine prošlosti temeljenim na znanstvenim saznanjima i opisima koje su provjerili Tizini znanstveni savjetnici, priča postaje sve složenija. Otvara se niz pitanja koja produbljuju tajne iz prošlih dijelova romana. Tizine emocije i razum nailaze na izazove od kojih će joj neki poljuljati temelje razumijevanja stvarnosti. A čudesna bića od kojih su neka naši daleki rođaci, čitatelje upoznaju s organizmima koji su Zemlju nastanjivali u davnim vremenima.

Likovi iz romana i dalje razgovaraju izravno s čitateljima. Vrtlozi uzbuđenja, akcije, ganuća i zabave čitateljima donose niz znanja iskoristivih u školi i svakodnevnom životu. Poticajne teme pozivaju ih da o njima razgovaraju sa svojim učiteljima, prijateljima i obitelji. Kako bi ti razgovori bili što kvalitetniji i doveli do zaključaka koji oplemenjuju sve uključene, u ovom dijelu romana čitatelje se upoznaje i s pojmom debate

Roman je dobio preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja RH za korištenje u nastavi. 

ČITATELJI O TIZI

Katarina Matanović, profesorica hrvatskoga jezika, OŠ Giuseppina Martinuzzi, Pula
„Svi imamo sposobnosti učiniti svijet boljim. Samo ih trebamo otkriti i razviti“, rečenica je s početka knjige “Pustolovine Tizi Enili: Eksperiment” autora Damira Hoyke, koja je zaokupila moje misli, a isto sam poželjela da se dogodi učenicima šestoga razreda kojima predajem te sam tim riječima započela sat koji je bio uvod u lektiru.
Ubrzo se razvila žustra debata. Moj je plan uspio, zainteresirala sam ih za Hoykinu knjigu, ali nisu je smjeli početi čitati prije upoznavanja s autorom. Naravno, odmah nakon sata svi su požurili posuditi knjigu.
Škola koju pohađa Tizi nije obična škola, moji učenici bi rekli da je moderna i futuristička, privlačna i zabavna. Različita od NAŠE.
Čitajući knjigu rađale su mi se ideje kako ću uz pomoć Tizi odraditi veći dio jezičnoga izražavanja šestoga razreda. Prvi je zadatak bio pripremiti govor o razlikama Tizine i naše škole uz obrazloženje zašto smatraju da je njihov izbor bolji, zanimljiviji i učinkovitiji. Razvila se prava rasprava, ali s kritičkim razmišljanjima tako da su se učenici, na kratko, osjećali kao da pohađaju Tizinu školu.
I sama sam čitajući Tizi, pomislila kako svaki učenik ima sposobnost pokrenuti reformu školstva, samo ga treba slušati.

Miriam T. učenica 6. razreda
Moja i Tizina škola su drugačije. Škola “Nova Era” potiče i razvija individualne sposobnosti svakog učenika dok u našoj školi imam osjećaj da svatko pokušava biti dobar u svim predmetima i ne razvija se u onome što mu najbolje ide.
Razmišljanje, samostalnost i prijateljstvo jako su bitni u Tizinoj školi. Važni su i u našoj školi, ali ih se kod učenika ne razvija na isti način. U školi “Nova Era” stariji učenici sami mogu birati što žele učiti. Mlađi uče nove stvari od starijih, a oni s njima ponavljaju prošlo gradivo. Ne smiju se jedan drugome nego si - pomažu. Razlika je i u načinu na koji gledamo i prihvaćamo pogreške. Kod Tizi su greške koraci prema uspjehu, a kod nas je svaka pogreška novi razlog za ismijavanje. Ono što nama najviše nedostaje je kritičko razmišljanje jer najviše učimo napamet.

Ivan M. učenik 6. razreda
Dok sam čitao knjigu često sam se pitao zašto mi ne možemo učiti na Tizin način. Meni i mojim prijateljima bilo bi lakše razumjeti i naučiti matematiku, zemljopis ili prirodu ako bismo mogli napraviti neki eksperiment, provesti istraživanje i o tome diskutirati s učiteljima i prijateljima iz drugih razreda. Tako bi imali osjećaj da stvarno radimo nešto što će nam pomoći u budućnosti, a ne da samo bubamo podatke. Volio bih biti učenik Tizine škole. Volio bih biti znanstvenik, raditi i izumiti nešto što može svima pomoći u životu.
Stano čitamo i slušamo o umjetnoj inteligenciji i drugim naprednim alatima, ali u našoj školi ne učimo i ne radimo na zanimljiv način. Zašto je to tako? Mislim da možemo bolje.
Nismo svi isti. Netko više voli čitanje i pisanje, netko matematiku, sport ili prirodu. „Nova Era“ pomaže djeci da otkriju u čemu su najbolja, a u našoj školi mi se čini da smo loši ako nismo savršeni baš u svemu. Mislim da bi se volio preseliti na Tizin otok Gea. A vi? 


Gordana Fileš, profesorica hrvatskoga jezika

Volim eksperimente i volim otkrivati nove stvari…a možda i zato što su me na samom početku knjige dočekale rečenice: „Svi imamo sposobnosti učiniti svijet boljim. Samo ih trebamo otkriti i razviti.“ ,..dopustila Kisizi i Deonu da uđu u moj um…i krenula u pustolovine s Tizi Enili. Upoznala sam tu veselu, maštovitu djevojčicu koja me podsjetila na mnoge djevojčice i dječake koji su zajedno sa mnom otkrivali svijet u učionici i izvan nje. I zaista, prepoznajem i ostale likove, bliski su mi kao učiteljici, otkrivam u njima ljude iz svoje okoline. Pustolovine Tizi Enili ne bi bile moguće bez takvih učitelja. Uronivši u fantastičan svijet otkrivam „stvarne“ likove i smijem se „stvarnim“ šalama i situacijama vesele i zaigrane ekipe. Damir Hoyka opisuje svijet i školu Nova era u kojoj je učenje potreba i zabava, a mašta i kreativnost energija koja pokreće. Tizi Enili s ekipom upravo kreće u istraživanje „četiri milijarde godina u prošlost“, na to putovanje zove sve koji su znatiželjni kao i ona, da uživaju u otkrivanju nepoznatog u sebi i oko sebe, budu aktivni i pustolovni! Krenite, mjesta još ima!


Ivančica Šebalj, profesorica hrvatskoga jezika
Kao profesorica hrvatskoga jezika i majka dvojice „skoro tinejdžera“ (jedan je nadomak, a drugi je tek izašao iz te dobi), prepoznala sam u Eksperimentu mnoge mamce i prednosti koje će, sigurna sam, zadržati pažnju mlađih čitatelja duže nego mnoge druge knjige namijenjene njihovoj dobi. Naime, Eksperiment je pisan s odmjerenim dozama engleskih izraza (uglavnom imenima), priličnom količinom IT-a i dijalogom koji se dovoljno brzo izmjenjuje da ne uspiju poželjeti da prekinu čitanje. Taman kada pomisle da su predugo na jednome slijedu događaja, desi se neki novi i… Evo ga! Opet smo u igri (čitaj čitanju). Ovakvim pristupom autor navodi čitatelje da istražuju i dopunjavaju redove romana prema vlastitom interesu i volji (netko će pretraživati više o androidima, a netko o dronovima). Preporučujem čitanje za cijelu obitelj i šire – sigurno će djelovati dobro na povezivanje svih generacija razgovarajući o istoj temi s raznih stajališta.

Elena Žugec, profesorica hrvatskog jezika i mama
Naša obitelj je Tizi pročitala lančano 😊 Jako mi se svidjela ideja uključivanja čitatelja na ovaj neposredni način te, zapravo 'kreiranja' okosnice oko njega. Interesantno ste se poigrali ulogom čitatelja u priči.
I sama fabula je zanimljiva i poučna, a opet pisana 'lako', jednostavnim jezikom. Predajem hrvatski jezik u osnovnoj školi pa sam knjigu dala na čitanje dvjema svojim učenicama šestog razreda. Zaista su bile oduševljene, pitale su gdje mogu nabaviti nastavak 😊 Moj sin je sedmi razred i odabrao ju je za lektiru po izboru. Ako bude dobre volje, možda ga snimim kako reklamira knjigu svom razredu (jer to je lektirni zadatak) pa ću Vam poslati.
Mali čitateljski klub iz Zaprešića s veseljem očekuje nastavak avanture svoje nove prijateljice.

Lucija Filipović, profesorica hrvatskoga jezika
Kao profesorica hrvatskoga jezika, knjigu Eksperiment čitala sam kao mogući poticaj za korištenje novih metoda u nastavnom procesu. Oduševila me ideja o slobodi i neograničenoj mašti učenika, što bi se u nastavi svakako trebalo više koristiti. Knjiga je dokaz da samo usmjeravanje, bez postavljanja granica, može dovesti do nevjerojatnih rezultata. Također, Tizi i njezine avanture navele su me na razmišljanje o tome kako igra i postavljanje izazova djeci stvara zdraviju i produktivniju atmosferu u razredu od samog svladavanja gradiva i „suhoparnog“ iznošenja informacija.

so_tanjaa
Ovo je prva knjiga koju je moja 13 godišnja kćer procitala doslovno u jednom dahu, potpuno ju je očarala i nije ju mogla pustiti iz ruku dok nije zavrsila s čitanjem.
Kaže da je knjiga zanimljiva, zabavna, smiješna, a najviše ju je nasmijalo kad ju je Tizi pitala da li i ona visi kao šišmiš. Kaze da ju je knjiga i ohrabrila da vjeruje u sebe i da možemo napraviti sve ako to jako želimo.
Posebno joj se svidjela ideja "thinking outside the box" (tak je ona rekla 😮) a koju je Tizi koristila kod izrade robota i kaže da je sad sigurna da je to dobar način rješavanja zadataka koje dobivaju iako nekim njenim profesorima i nije baš omiljen.
I zato preporučamo svima da čim prije nabave ovu odličnu knjigu. A imamo i mali zadatak za sve. Autor nam je u posveti napisao "uživajte u svom Vis-u" a mi smo se u čudu pogledali i ništa nam nije bilo jasno, ali nam je Katja sve objasnila čim je pročitala knjigu.
Zato knjigu u ruke i otkrijte sami o čemu se radi 😍😍, ja još nisam došla na red 😂

Andreja Brkljačić Škrljac, knjižničarka
Knjiga Damira Hoyke "Eksperiment" moderni je roman o novom načinu obrazovanja pun zanimljivih spoznaja o svijetu. Rado će je čitati mladi, a naročito zaljubljenici u suvremenu tehnologiju i prirodne znanosti. Osobito je zanimljivo to što je priča nedovršena i ostavlja prostor za razvoj dječje mašte, a mnoštvo detalja i uključenost samog čitatelja omogućava nam da budemo dio nove eksperimentalne škole.

Sanja, mama iz Zagreba
Tizi su za sad pročitala moja dva sina (7. su razred), obojica u komadu prije spavanja. Prvi je rekao da je knjiga super i jako zanimljiva. Drugi je ujutro, čim sam otvorila vrata njegove sobe, iz kreveta viknuo: "Kupi odmah drugi nastavak!".

Gregor i mama Sandra
Prema riječima mog osmogodišnjeg sina koji dugo vremena nije želio pročitati ništa osim knjiga iz serijala "Gregov dnevnik", ova knjiga je jednostavno - SUPER! Omiljeni dio knjige mu je utrka robota koje su učenici sami napravili.
Iz perspektive roditelja koji je također imao zadovoljstvo sudjelovati u čitanju, knjiga je za svaku preporuku jer potiče dijete da bude kreativno, maštovito i prije svega svoje.
S nestrpljenjem očekujemo nastavak!

Aleksandar i mama
'Nemoj mi samo reći da kraj!', tim riječima je bilo završeno čitanje knjige. Moj osmogodišnji sin je strastveni ljubitelj knjiga i jako mu se svidio roman. Neki dijelovi i likovi su ga posebno oduševili, poput Tina i njegovih informacija o sastavu zraka, cool odijela koja se mogu prilagoditi, tehnologija i utrka robota i simpatični nazivi i imena ljudi i mjesta. "Sili Bibili" mu je užasno smiješno, još se smije tome 😊 Kao roditelj, pohvaljujem cjelokupnu ideju i ostvarenje knjige koja, između ostalog, potiče kreativnost, autentičnost i otvoreni um kod djece.

Korina, 6. razred
Uživala sam čitajući ovu knjigu. Knjiga je jako zanimljiva i maštovita, a pisac još maštovitiji. Knjiga je jako dobar primjer ustrajnosti i upornosti koje moramo njegovati u stvarnom životu. Glavna junakinja Tizi jako je radoznala djevojčica. Tizi ne odustaje i bori se za svoje mišljenje. Školovanje u Novoj eri čini se jako zanimljivo, ali nisam baš sigurna kako bi takav način školovanja uspio kod nas. U drugom dijelu očekujem još više zanimljivosti, puno novih informacija. Nadam se da će ljudi, čitajući ovu knjigu, početi bolje razmišljati o očuvanju svijeta. Radujem se novom nastavku, a još više novom znanju. Nadam se da ćemo imati priliku doći i na predstavljanje drugog dijela.
Tizi se veseli vašem kratkom osvrtu na roman, pa joj ga nakon čitanja budite slobodni poslati na
hoyka@hoyka.com

😊

Using Format